Apjomu telpiskā kompzīcija veidota kā inversija esošajam Žaņa Lipkes memoriālam, kurā bunkurs ir tā telpiski kompozicionālais un semantiskais centrs. Apvēršot bunkura kā telpiskā arhetipa nozīmi no vietas, kur slēpties vienam vai norobežoties bailēs, priekšlikums paredz radīt jaunu telpu, kur satikties, dalīties un mācīties gan jau drosmi radušiem, gan tās meklētājiem.

Apjomu telpiskās kompozīcijas pamatā ir bunkura elementa transformācija gan ģeometriskā, gan simetriskā nozīmē. Ģeometriski esošais Žaņa Lipkes memoriāla bunkurs ir kā vertikāli telpu caurejoša ass. Šī ass ideja atvasināta drosmes mākas piedāvājumā un interpretācijā.

Ielas apjoms paredzēts publiskajai funkcijai kā aicinoša mājīga telpa, tējas namiņš ar dabisko uguni un gaismu. Tas virszemē savienots ar izglītības centru – gaišo namu, kur tikt motivētam un izaicinātam pārvarēt grūtības, ko telpiski akcentē tornis jeb vertikāli gaisā vērsts “bunkurs”. Telpiski īstenojot bunkura inversijas ideju, pagrabstāvā tiek izvietota multifunkcionāla zāle ar vertikālās interakcijas elementu – virsgaismu.

  • PROJEKTA TIPS

    Konkursu darbs;
    Publiskā arhitektūra

  • KOMANDA

    Madara Gibze, Paulis Gibze,
    Katrīna Marta Peizuma, Dāvis Arājs
    un Ekaterina Golubovskaya

  • VIETA

    Ķīpsala, Rīga, Latvija

  • LAIKS

    2020. g.

  • KOPĒJĀ PLATĪBA

    1 000 m²